stoopkoken in het open luchtmuseum fotosentekst.nl

Het Open Luchtmuseum is een smeltkroes van activiteiten. Dagelijks beoefenen tientallen vrijwilligers oude ambachten. Ze werken als zwetende smid of zwoegende molenaar. Spinsters verwerken schapenvachten tot wol, waar ijverige breisters sokken van maken voor de jongens, die in WO I zonder uitrusting naar het front werden gestuurd. In de winter wordt er van appels en peren uit het park, stroop gekookt.

De stroopkokerij

In de stroopkokerij Terstraaten, een van de oude boerderijen in het Lint, kan je je kont niet keren. Twee enorme koperen ketels en een ouderwetse houten pers nemen de ruimte bijna volledig in beslag. Behendig draaien 2 vrijwilligers om elkaar heen. Ik zie dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld, want ze voeren ieder hun taken uit zonder al teveel woorden te wisselen.

De stroopkoker

Hans is een van de vrijwilligers die elkaar dagelijks aflossen in de stroopkokerij. Zomers is hij touwslager. s’ Winters kookt hij stroop. Met zijn witte baard, stoere alpinopet en ribtuinbroek past hij naadloos in deze omgeving. Terwijl Hans sjouwt met fruit en water en uitlegt waar hij mee bezig is, schiet hij zijn collega te hulp als hij ziet dat ze zich vergist in de volgorde van een cruciale handeling.

Stroop van appels en peren

Hier maken ze de stroop dus niet van suikerbieten, maar van appels en peren. Kratten vol verdwijnen in de koperen pot. Een beetje water erbij, doek erover, vlam eronder en pruttelen maar. Als na enige uren het fruit is gaargekookt, scheppen de stroopkokers het in een emmer en gieten ze het over in de pers.

Don’t try this at home

Eerst lijkt het me nog wel iets om thuis te proberen, maar Hans praat dat al snel uit mijn hoofd. Een sapcentrifuge krijgt nooit zoveel sap uit de vruchten als de houten pers kan doen. Persen is een geduldwerkje. Telkens weer moet het apparaat strakker aangedraaid worden. Uiteraard met spierkracht, want alles gaat hier met de hand. Daarna wordt het sap in een zeef gegoten, om vervolgens in de andere koperen pot te druppen. Daar kookt het langzaam in tot stroop.

Stroop kopen in de winkel van het museum

Vind je de stroop na het proeven in Terstraaten lekker? Geen nood: je kan hem in de winkel van het museum kopen.

Vergelijkbare berichten